Sunday, 22 April 2012

SOALAN-SOALAN TEMUDUGA

SOALAN YANG SERING DITANYA DALAM TEMU DUGA

1.  Beritahu saya tentang diri anda?
Ini biasanya soalan pertama yang akan di tanya penemuduga sebaik sahaja anda telah mengambil tempat duduk anda. Ini adalah peluang bagi penemuduga untuk menilai anda  melalui apa yang kamu katakan dan bagaimana anda menjawap soalan mereka. Seperti yang mereka selalu berkata, jawapan pertama anda adalah penting sekali, jadi anda perlu pastikan anda telah menyediakan diri anda secukupnya untuk menjawab. Pastikan ia pendek dan ringkas, sebaik-baiknya dalam masa 2 – 3 minit.
Bagaimana anda harus menjawab kemudian? Seperti saya katakan, anda harus melakukan sikit kajian awal kepada syarikat itu, cari maklumat melalui kawan atau sumber lain yang boleh membantu anda.
Jawapan anda itu, adalah berkaitan kualiti anda (contohnya, kelayakan, personaliti dan pengalaman kerja) yang berkaitan dengan kedudukan dalam soalan. Oleh itu, anda hanya perlu menyampaikan maklumat berkenaan apa yang diperlukan untuk kerja, tetapi tidak kepada yang tidak relevan yang berkaitan dengan acara keluarga atau peribadi.
2. Apakah kelemahan anda?
Pada anda soalan ini seolah-olah rumit. Dari satu segi, anda tidak boleh menunjukkan bahawa anda kekurangan apa yang diperlukan untuk kerja di pihak yang lain, ia akan dusta yang nyata jika anda mendakwa anda tidak mempunyai apa-apa kelemahan. Apa yang anda harus mendedahkan pada masa itu?
Jika anda benar-benar melihat profil syarikat mereka dan apa-apa berkaitan, anda sekarang akan memahami apa kualiti yang dianggap kekuatan, dan apa yang tidak. Sekarang, terdapat beberapa cara untuk menjawab soalan maut seperti ini.
Dengan pengetahuan anda apa yang dimaksudkan sebagai kelemahan yang tidak disukai oleh penemuduga,Caranya anda boleh topeng kekuatan sebagai kelemahan. Sebagai contoh, anda boleh mengatakan anda adalah orang yang amat  teliti, dan cerewet dengan butir-butir projek (untuk ini untuk bekerja walaupun, kerja mestilah salah seorang yang tertentu tentang khusus). Last but not least, anda boleh mengaku kelemahan yang lalu tetapi menunjukkan bagaimana anda telah berjaya ke atas mereka.
 3. Apakah pencapaian anda yang terbesar?
Walaupun penemuduga meminta anda tentang pencapaian terbesar anda, anda masih perlu memilih satu yang lebih profesional yang berkaitan dengan jawatan yang anda pohon. Ini adalah masa yang baik untuk menggambarkan bagaimana anda boleh menyumbang kepada syarikat itu jika anda berjaya direkrut, maka ia akan memberi kelebihan kepada anda jika anda menyebut satu pencapaian yang terpakai kepada kedudukan anda sekarang.
Katakan anda memohon untuk jawatan yang memerlukan sejumlah besar penyelesaian masalah dan troubleshooting. Anda mungkin mahu bercakap tentang satu-satu masa apabila anda menyelesaikan masalah berterusan yang telah dilanda syarikat anda selama bertahun-tahun. Anda boleh menjelaskan bagaimana anda memulakan penyelidikan dan membuat cadangan berguna yang akhirnya dilaksanakan kepada semua jabatan. Jika boleh, kuantiti keputusan anda dari segi simpanan yang dibuat dan meningkatkan daya penghasilan, boleh anda ceritakan.
 4. Mengapa anda meninggalkan pekerjaan terakhir anda?
Terdapat pelbagai sebab yang munasabah untuk meninggalkan pekerjaan lama. Namun, apabila ia datang untuk temubual, cuba untuk menjawab secara positif dan bukannya mengadu tentang apa yang membuat anda tidak berpuas hati mengenai syarikat lama atau jabatan dahulu. Terangkan berkaitan  dengan matlamat kerjaya anda dan bagaimana pekerjaan yang anda memohon menyediakan persekitaran yang lebih baik bagi pertumbuhan daripada pekerjaan sebelum ini anda. Seperti biasa, sudut balasan anda sedemikian rupa bahawa apa yang anda telah belajar dalam kerja anda yang terdahulu memberi kesenangan kepada anda dengan kemahiran yang berharga untuk kedudukan semasa.
Di sini, penemuduga itu cuba untuk mengukur berapa banyak kerja yang sesuai dengan harapan anda. Anda mungkin telah berhenti kerja terakhir anda kerana anda tidak berpuas hati tentang sesuatu. Penemuduga mahu memastikan bahawa anda akan komited kepada kerja dan tidak meninggalkan kerana permintaan anda tidak dipenuhi.
 5. Kenapa anda ingin bekerja dengan kami? “
Penemuduga ingin melihat sejauh mana anda mengetahui tentang budaya syarikat, dan sama ada anda boleh mengenal pasti dengan nilai-nilai dan visi organisasi. Setiap organisasi mempunyai mata yang kukuh, dan merekalah orang-orang yang anda harus menyerlahkan dalam jawapan anda. Sebagai contoh, jika syarikat ini memberi penekanan kepada integriti dengan pelanggan, maka anda menyebut bahawa anda ingin berada dalam pasukan kerana anda sendiri percaya dalam integriti. Jika syarikat ini penting kualiti produk, anda perlu cakap anda suka kerja menghasilkan produk kualiti dan ingin member komitmen terbaik.
Ia bukan pembohongan. Dalam kes yang nilai anda tidak sejajar dengan syarikat itu, tanya diri anda adakah  anda akan gembira bekerja di sana. Jika anda tidak mempunyai isu dengan itu, teruskan. Tetapi jika anda sedar budaya syarikat dan sedar bahawa terdapat beberapa dilema yang anda mungkin menghadapi, anda harus berfikir dua kali.  Cara yang terbaik ialah bersikap jujur ​​dengan diri sendiri, dan bersikap jujur ​​dengan penemuduga dengan apa yang ada dalam budaya syarikat mereka.

1 comment:

THANKS FOR STOPPING BY ...